Kasza Péter: Németellenesség magyar módra

Istvánffy (Isthvánffi) Miklós azon kevés humanistánk közé tartozik, akinek majdnem teljes egészében sikerült megvalósítania történetírói programját. Monumentális összefoglalója felöleli Magyarország teljes 16. századi történelmét, és bár műve jelentős részben kortörténet, mivel Istvánffy már a 17. század első éveiben ír, egyúttal kellő távlattal is rendelkezik, hogy mérlegre tehesse az előző század hangsúlyos eseményeit. Művét ennek megfelelően évszázadok óta alapvető forrásként kezelik történészek és regényírók egyaránt.
Az előadásban előbb arról esik szó röviden, miért volt fontos, a kortársak számára talán Mohácsnál is fontosabb, Buda török kézre kerülése. Majd Istvánffy kapcsán a monumentális életmű Buda 1541-es elestével foglalkozó kis szeletét vesszük górcső alá, arra keresve a választ, hogyan látta Buda török kézre kerülésének problematikáját a 16-17. század fordulójának egy alapvetően Habsburg-hű közszereplője, milyen forrásokból dolgozott, változtatott-e rajtuk, ha igen, milyen irányban, és mennyiben befolyásolta ez mindazt, amit ma gondolunk erről a 475 évvel ezelőtti eseményről.

Az előadás 2017. február 14-én kedden 17 órától lesz Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának 3. emeletén a 7-es teremben (a Történeti Intézet folyosóján).

Az előadás időtartama 45 perc. Az Az Ókortudományi Társaság Szegedi Tagozata, az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke és az Eötvös Loránd Kollégium Quadrivium Műhelye előadásai nyilvánosak, nemcsak az egyetemi polgárokat várjuk, hanem minden kedves érdeklődőt. Az előadás facebook-eseménye az alábbi linken található: 

https://www.facebook.com/events/1880347942185039/

(Az előadás háttérképe: Buda 1541-ben Erhardt Schön metszetén)

Share This: