Nagy Gergely: Klasszikus fantasy – Tolkien és a klasszikus kultúra

J. R. R. Tolkient középkorászként és az óangol irodalom szakembereként szokás számon tartani, pedig először klasszikus irodalmat tanulni ment az Oxfordi Egyetemre, első igazi irodalmi élménye pedig egy levele szerint Homéroszhoz kötődik. Irodalmi, mítoszteremtő munkásságában is jól láthatóan megjelenik a klasszikus, különösen a görög irodalom hatása. A pantheon isteneitől kezdve Gügész gyűrűjéig számos karaktere és motívuma utal vissza görög modellekre, legfontosabb azonban talán az a konceptuális keret, amely a mítoszalkotáshoz és a mítoszok írott formáihoz kapcsolja, és amelyet Platónhoz való hasonlóságán keresztül lehet legjobban bemutatni. A témáról bővebben 2017. március 7-én kedden 17 órától Nagy Gergelytől hallhatunk: a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának 3. emeletén a 7-es teremben (a Történeti Intézet folyosóján).

Az előadás időtartama 45 perc. Az Ókortudományi Társaság Szegedi Tagozata, az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke és az Eötvös Loránd Kollégium Quadrivium Műhelye előadásai nyilvánosak, nemcsak az egyetemi polgárokat várjuk, hanem minden kedves érdeklődőt. Az előadás facebook-eseménye az alábbi linken található: 

https://www.facebook.com/events/841156036024032/

.

(A fent látható kép David Luebbert “Tolkien Daydreams” című számítógépes grafikája. A publikálás helye: http://www.paintermagazine.co.uk/show_image.php?imageID=36630)

.

Share This: