Konferencia-felhívás

XIII. MAGYAR ÓKORTUDOMÁNYI KONFERENCIA, SZEGED 2018.

2018. május 24. és 26. között a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Ókortörténeti valamint Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke ad otthont a XIII. Magyar Ókortudományi Konferenciának. A szekciók helyszíneit az SZTE Bölcsészettudományi Kara biztosítja. A konferencia szervezőbizottságának társelnökei Dr. Székely Melinda és Dr. Nagyillés János tanszékvezető egyetemi docensek. A szervezőbizottság tagjai: Dr. Czerovszki Mariann, Dr. Gellérfi Gergő, Dr. Illés Imre Áron, Dr. Kasza Péter, Dr. Lázár István, Dr. Mayer Péter, Dr. Odrobina László, Priskin Gyula, Prof. Dr. Szörényi László, Dr. Tar Ibolya, Prof. Dr. Wojtilla Gyula.

A konferencia az eddigi országos ókortudományi konferenciákon szokásos témakörök köré szerveződik: bármilyen, az ókortudomány körébe tartozó témát várunk, de megszólalási lehetőséget szeretnénk biztosítani a legtágabb értelemben vett antikvitás akár legmodernebb recepciótörténetével foglalkozóknak is. A konferenciára előadással és poszterrel is lehet jelentkezni, és a szervezőbizottság fenntartja a jogot, hogy az előadásokat a jelentkezéskor elküldött összefoglaló alapján szekciókba sorolja, illetve előadásokat poszterre javasoljon vagy visszautasítson.

A konferencia keretében halála 50. évfordulója alkalmából megemlékezünk a jelenlegi Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék jogelődjének kiváló oktatójáról, Horváth István Károlyról is: erre a célra „Horváth István Károly-szekció”-t szervezünk, amelyben Horváth István Károly tudományos munkásságához kapcsolódó előadások hangoznak el. Kérjük a jelentkezőket, ha van ilyen témájuk, vegyék fontolóra a szekcióhoz való csatlakozást, és jelezzék a jelentkezési lap megfelelő rovatában.

A konferencián önálló szekcióval szerepel az „Antikvitás és Reneszánsz: Források és Recepció” nevű, Magyar Tudományos Akadémia Támogatott kutatócsoport, mely ebben az akadémiai évben kezdte meg működését az SZTE Bölcsészettudományi Karán.

A konferencia szombati napján külön szekciót szervezünk a szakmódszertan számára. Ebbe a szekcióba várjuk a klasszikus nyelvek valamint az ókori történelem és irodalom tanításának módszertanával foglalkozó, közoktatásban vagy felsőoktatásban dolgozó kollégák előadásait, posztereit, tanítási segédleteit.

A konferenciára jelentkezni a csatolt formanyomtatvány kitöltésével és visszaküldésével lehet. A konferencia email-címe: mokszeged2018@gmail.com

A konferenciával kapcsolatos információkat folyamatosan frissítjük és publikáljuk a két szervező tanszék oldalain: 

https://okorszeged.wordpress.com/ és http://klasszika.hu/konferenciak/xiii-magyar-okortudomanyi-konferencia/.

A konferenciának facebook-eseményt is készítettünk, ahol szintén minden információt elérhetővé teszünk facebook-felhasználók számára: az eseményt követni, illetve rá jelentkezni a facebookon a következő linken lehet: https://www.facebook.com/events/970155613133747/

A jelentkezés, azaz a jelentkezési lap elküldésének határideje: 2018. január 31.

A konferencia alatti itt tartózkodás megszervezését a szervezőbizottság nem tudja vállalni, de információkat adunk a legkedvezőbb lehetőségekről.

Share This: