Kutatócsoportunk a Klasszikus Keddeken

Február 13. Nagyillés János: “Ovidiusnál tanultam” Ovidius Szerelemtankönyve

Az Ókortudományi Társaság Szegedi Tagozata, a SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék és Quadrivium Műhely – Eötvös Loránd Kollégium szeretettel várja a kedves érdeklődőket Nagyillés János (SZTE Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék, Antikvitás és reneszánsz Támogatott Akadémiai Kutatócsoport): “Ovidiusnál tanultam” Ovidius Szerelemtankönyve című előadására. Az előadás 2018. február 13-án 18 órától lesz a Bölcsészettudományi Kar VII-es tantermében (III. emelet, történész tanszékek folyosója). Az előadás időtartama: 45 perc. Az Ókortudományi Társaság előadásai nyilvánosak, nemcsak az egyetemi polgárokat várjuk, hanem minden kedves érdeklődőt.

A kutatás egy része szerint idén, mások szerint tavaly volt éppen kétezer éve, hogy Publius Ovidius Naso meghalt – mindazon, amit írt, mégsem fogott az idő. Nemcsak a szerelem, hanem a lélek minden rezdülésének költője, aki, ha akar, szerelmes istenek elől menekülő nimfákat változtat fává, ha akar, mitológiai hősnők leveleit írja meg – olykor még választ is ír rájuk, végül, ha akar tankönyvet ír a flörtről és a hódításról fejezetekkel nőknek és férfiaknak. Mit és miért tanít Ovidius, és főleg kinek? Működnek-e a szerelmi tanácsok – az előadás hallgatói maguk dönthetik el.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2005293206395603/

 

Március 6. Lázár István: Marsus vadkan pannon földön. Egy jezsuita 1579-ben tartott oratiója a szombathelyi zsinaton, illetve az arra adott protestáns válasz

Az Ókortudományi Társaság Szegedi Tagozata, a SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék és Quadrivium Műhely – Eötvös Loránd Kollégium szeretettel várja a kedves érdeklődőket Lázár István (SZTE Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék, Antikvitás és reneszánsz Támogatott Akadémiai Kutatócsoport): Marsus vadkan pannon földön. Egy jezsuita 1579-ben tartott oratiója a szombathelyi zsinaton, illetve az arra adott protestáns válasz című előadására. Az előadás 2018. március 6-án 18 órától lesz a Bölcsészettudományi Kar VII-es tantermében (III. emelet, történész tanszékek folyosója). Az előadás időtartama: 45 perc. Az Ókortudományi Társaság előadásai nyilvánosak, nemcsak az egyetemi polgárokat várjuk, hanem minden kedves érdeklődőt.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/239746829900423/

 

Március 20. Vígh Éva: Aesopus újjászületése a reneszánszban

Az Antikvitás és Reneszánsz Támogatott Akadémiai Kutatócsoport, az Ókortudományi Társaság Szegedi Tagozata, az SZTE Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék és a Quadrivium Műhely – Eötvös Loránd Kollégium szeretettel várja a kedves érdeklődőket Prof. Dr. Vígh Éva (SZTE Olasz Tanszék, Antikvitás és Reneszánsz Támogatott Akadémiai Kutatócsoport): Aesopus újjászületése a reneszánszban című előadására. Az előadás 2018. március 20-án 18 órától lesz a Bölcsészettudományi Kar VII-es tantermében (III. emelet, történész tanszékek folyosója). Az előadás időtartama: 45 perc. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/548353448871855/

 

Április 3. Petneházi Gábor: Kasszandra-levél 1593-ból

Az Ókortudományi Társaság Szegedi Tagozata, a SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék és Quadrivium Műhely – Eötvös Loránd Kollégium szeretettel várja a kedves érdeklődőket Petneházi Gábor (Antikvitás és Reneszánsz Támogatott Akadémiai Kutatócsoport): Kasszandra-levél 1593-ból: Jan Zamoyski lengyel főkancellár, Erdély és magyar nemzeti függetlenség című előadására. Az előadás 2018. április 3-án 18 órától lesz a Bölcsészettudományi Kar VII-es tantermében (III. emelet, történész tanszékek folyosója). Az előadás időtartama: 45 perc. Az Ókortudományi Társaság előadásai nyilvánosak, nemcsak az egyetemi polgárokat várjuk, hanem minden kedves érdeklődőt.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/297414787454251/

 

Április 10. Gellérfi Gergő: Homofóbia, xenofóbia, nőgyűlölet – miről nem szólnak Iuvenalis szatírái?

Az Ókortudományi Társaság Szegedi Tagozata, a SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék és Quadrivium Műhely – Eötvös Loránd Kollégium szeretettel várja a kedves érdeklődőket Gellérfi Gergő (SZTE Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék, Antikvitás és reneszánsz Támogatott Akadémiai Kutatócsoport): Homofóbia, xenofóbia, nőgyűlölet – miről nem szólnak Iuvenalis szatírái? című előadására. Az előadás 2018. április 10-én 18 órától lesz a Bölcsészettudományi Kar VII-es tantermében (III. emelet, történész tanszékek folyosója). Az előadás időtartama: 45 perc. Az Ókortudományi Társaság előadásai nyilvánosak, nemcsak az egyetemi polgárokat várjuk, hanem minden kedves érdeklődőt.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1208907942574352/

Share This: