Fantasztikus latin OKTV-eredmények a makói József Attila Gimnáziumban

Örömmel adunk hírt arról, hogy a latin nyelv tanítása és tanulása továbbra is jelen van a magyar közoktatásban. Az SZTE BTK Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék egykori hallgatója, Palotás György jelenleg a Makói József Attila Gimnázium tanáraként latin nyelvet tanít és igyekszik azt megszerettetni középiskolás korú diákok körében. Munkája eredményes, mivel idén két 12. osztályos tanítványa, Dorotovics Zsuzsanna és Szabó Izabella is az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen szerepelt latin nyelvből. Az április 5-ei döntőben, amelyet a budapesti Eötvös József Collegiumban tartottak meg, Izabella az előkelő 9. helyet, míg Zsuzsanna a szintén kiváló 18. helyet szerezte meg.

Ez az eredményük a hosszú és kitartó középiskolai munkájukat koronázta meg. A hat év során heti háromszor negyvenöt percben sajátították el a latin nyelvet, amit a folyamatos délutáni szakkörök és korrepetálások egészítettek ki. Emellett állandó résztvevői voltak a középiskolások számára kiírt országos latin nyelvi versenyeknek is. Többször a döntőig meneteltek a pécsi Hyperión Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, a budapesti Ábel Jenő Országos Latin Tanulmányi Versenyen valamint a szegedi tanszék által szervezett Horváth István Károly Latin Nyelvi és Ókortudományi Versenyen.

Az érettségi előtt álló lányok szerint a latin nyelv elsajátítása valamint a klasszikus kultúra megismerése nagyon hasznos lehet a történelem, az irodalom és a nyelvek (leginkább az angol és a neolatin nyelvek) tanulásában. Zsuzsanna később az angollal szeretne foglalkozni és úgy gondolja, hogy a megismert latin szavak, az egyedi nyelvtani jelenségek valamint az elsajátított fordítási technika mind segíthetik későbbi tanulmányait. Izabella különcnek és műveltnek érzi magát a klasszikus tanulmányai miatt és örül annak, hogy kétezer éve elteltével maga is részese, sőt éltetője lehet a latin nyelvnek. A diáklány szintén nyelvekkel kíván majd foglalkozni, éppen ezért idén a keleti nyelvek és kultúrák kínai szakára adta be jelentkezési lapját.

Mindketten szeretnek versenyezni latin nyelvből, így nem volt kérdés, hogy idén az OKTV-n is megmérettetik tudásukat. Az első fordulóban a nyelvtani tesztet egyöntetűen nehéznek találták, de sikeresen továbbjutottak a második fordulóba, ahol egy nagyon könnyűnek talált vergiliusi szöveghellyel kellett boldogulniuk. A budapesti döntőn ismét nehezebb feladatot kellett megoldaniuk, mivel egy sokkal bonyolultabb és hosszabb szöveget (Ammianus Marcellinus munkájából) kellett lefordítaniuk kiegészítve azt a szöveghez kapcsolódó nyelvtani kérdések megoldásával. Azonban ez a feladat sem fogott ki rajtuk, és így a verseny végén megszerezték az előkelő helyezéseiket.

Mindketten igen büszkék az eredményükre és nagyon örülnek annak, hogy lehetőségük volt megismerni és megtanulni ezt az értékes, szép és hasznos nyelvet valamint a hozzá kapcsolódó kulturális értékeket gimnáziumi tanulmányaik során.

A makói diákok beszámolója a latintanulásról és az OKTV-n szerzett tapasztalataikról itt érhető el.

A Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nevében szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk nekik!

 

Share This: