V. Neolatin konferencia (Szeged, 2021. december 1‒4.)

A latin nyelv a kora újkori Magyarország és Erdély kultúrájában és művelődésében címmel rendezi meg 2021. december 1‒4. között az V. Neolatin konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Klasszika Filológiai és Neolatin Tanszéke, a BTK Irodalomtudományi Intézet és az MTA-ELTE Humanizmus Kelet-Közép-Európában Lendület Kutatócsoport.

Helyszín:
SZTE BTK Kari konferenciaterem, Szeged, Egyetem u. 2.

A konferencia programja letölthető:
https://iti.abtk.hu/…/v_neolatin_konferencia_program.pdf

Az idei konferencián a latin nyelv kora újkori magyarországi helyzete kerül a középpontba, kitérve a latin nyelv oktatásának hazai történetére, a latin nyelv műveltségben, társadalomban, irodalomban betöltött szerepére, összevetve az anyanyelvi irodalommal és az ország területén született egyéb nyelvű szövegekkel. Az egyes régiók közötti átjárhatóság biztosítása is a latin nyelv egyik legfontosabb funkciójának tekinthető. Ennek jegyében a konferencia altémaként kiemelt figyelmet kíván szentelni a 15–18. századi erdélyi, Erdélyhez kötődő neolatin szövegeknek, illetve olyanoknak, amelyek Erdély szerepére, sajátosságaira, történelmére reflektálnak. Különös aktualitást ad a témának, hogy 2021-ben van Báthori Istvánt erdélyi fejedelemmé választásának 450. évfordulója.
————————

A konferencia szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak, ugyanakkor felhívják mindenki figyelmét arra, hogy a konferencián csak érvényes védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, és kötelező a maszk használata.

Share This: