Három kategóriában négy győztes a HIK versenyen

A tanszékünk által szervezett Horváth István Károly Ókortudományi és Latin Nyelvi verseny (avagy ahogy mindenki ismeri, a HIK verseny) húszéves jubileumát ünnepelte idén. A 2023/24-es kiírás döntőjét március 23-án rendeztük meg, szokás szerint a Bölcsészkar épületében, közel 100 diák részvételével.

A legföljebb második éve latinul tanuló I. kategóriában példátlan módon két győztest hirdettünk, miután az első két fordulót egyaránt maximális pontszámmal záró Andrásik Dorka (Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium, Lakihegyi Viktória tanítványa) és Oskolás Zsombor (Tóth Árpád Gimnázium, Biczóné Porcsin Judit tanítványa) a döntőben is azonos teljesítményt nyújtott, így aztán megosztott első helyet értek el. A 3. helyezett Gombás Iván (Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Czakó Tiborné tanítványa) lett, aki már a tavalyi kiírásban is dobogós helyet ért el.

A II. kategória résztvevői szintén remek teljesítményt nyújtottak, de három versenyző kiemelkedett közülük. A harmadik helyet a tavaly még az I. kategóriában dobogós helyet szerző Borbás Flóra Patrícia (szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum, Vágó Mária tanítványa) szerezte meg, második lett az I. kategóriát a 2021/22-es kiírásban megnyerő Aklan Larion (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Péli Ágota tanítványa), aki az eredményhirdetés előtt a diáktársaival együtt szervezett Non Scholae Fesztiválról tartott rövid ismertetőt a résztvevőknek, míg az első helyen az I. kategória tavalyi győztese, Lévay Luca Sára (VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium, Laczkó Eszter tanítványa) végzett.

A latinul nem tanuló, de az ókor iránt érdeklődő diákok számára létrehozott III. kategóriában is volt „duplázó” dobogós: a tavalyi 2. helyezett Fülöp Máté (szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium, Dr. Valyon Eszter tanítványa) ezúttal a 3. helyen végzett, előtte iskolatársa, Gulyán Márton végzett a második pozícióban, míg a győzelmet a hibátlan döntős tesztet író Berkes Boldizsár (Szentendrei Református Gimnázium, Gergely Judit tanítványa) szerezte meg.

Minden résztvevőnek és felkészítő tanárnak szívből gratulálunk, s a tanszék ezúton is szeretné köszönetét kifejezni azoknak a hallgatóknak, akik hozzájárultak a döntő sikeres lebonyolításához!

————————-

A Horváth István Károly Ókortudományi és Latin Nyelvi Verseny 2023/24-es évadának megrendezését a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Nemzeti Tehetség Program NTP-TMV-23 pályázatának keretében 1.497.000 Ft összeggel támogatta. A 2023. 09. 01. és 2024. 08. 31. között megvalósított program célja a latin nyelv, valamint az ókori irodalom, történelem és kultúra ismeretének terjesztése a középiskolás diákok között.