Nyílt nap az SZTE BTK-n

A Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék szeretettel várja nemcsak az idei pályaválasztókat, hanem minden érdeklődőt az Ókori nyelvek és kultúrák alapszakot és az Osztatlan latintanári képzést bemutató információs standján és az oktatásból ízelítőt adó minióráin.

A teljes napi program:

  • 10:45 a kari nyílt nap kezdete
  • 11:30 – felvételi tájékoztató
  • 12:00-13:20 – miniórák
  • 14:10 – nyereményjáték eredményhirdetése
  • 14:20 – épülettúra

Tanszékünk információs standja 10:45-től 14:30-ig várja az érdeklődőket.

Tanszékünk minióráin a következő témák várják a vendégeket a BTK 3. emeletén lévő Latin Szemináriumban:

Szabó Ferenc: Mit adtak nekünk a görögök?
Latin szeminárium 12:00–12:20
„Mit adtak nekünk a rómaiak?” – teszi fel a kérdést a „Brian élete” című filmben az egyik összeesküvő csoport vezetője. „Vízvezetéket, csatornázást, utakat, gyógyászatot, oktatást, bort, közbiztonságot … – hangzanak a válaszok. Mindezt ő sem tagadhatja, de hozzá kell tennünk, hogy a rómaiak nagyrészt azt adták tovább, amit a görögök adtak nekik. A teljesség igénye nélkül igyekszünk számba venni, mi az a tudományos, művészeti, nyelvi, építészeti és egyéb örökség, amit – a rómaiak közvetítésével – a mai európai/nyugati civilizáció a görögöknek köszönhet.

Nagyillés János: Mi az a klasszika-filológia?
Latin szeminárium, 12:30–12:50
Az ókorról általában a mitológia jut az eszünkbe – és talán még Pompeji és a Colosseum. Pedig, ha az ókorral foglalkozunk, az minimum két kultúra tanulmányozását jelenti, az ókori Hellászét és Rómáét. Bármelyik rengeteg aspektusból vizsgálható, és a fennmaradt írásos és tárgyi emlékanyag rengeteg meglepő tényt tartogat. Az interaktív előadás néhány ilyenre hívja fel a figyelmet játékos, szórakoztató online vetélkedő keretében.

Gellérfi Gergő: Hol van a vége a világnak?
Latin szeminárium, 13:00–13:20
A rómaiak óriási távolságokat jártak be, és rendszerint meg is hódították, ahová eljutottak, de hatalmas birodalmuk a teljes földfelszín 4%-át sem érte el. Vajon mit gondoltak, meddig juthatnak el?